Serije Profila - Od Stakla

Staklo je potpuno prirodan materijal, sastavljeno je od sirovina kojih u prirodi ima gotovo u neograničenim količinama. To je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je staklo jedan od najiskorišćenijih materijala u uređenju, kako unutrašnjeg tako i vanjskog prostora.

Kod uređenja interijera najčešće se koristi obično staklo, ravnih površina, visokog kvaliteta i prirodnog izgleda, uglavnom za ostakljivanje zimskih vrtova, vrata, prozora i slično. Rezultati obrade stakla su razni: peskareno, satinirano, brušeno, sigurnosno staklo, koje može biti i izrezano i savijeno.

Osim izgleda, kod stakla treba misliti i na sigurnost, pa se preporučuje laminirano, sigurnosno staklo, koje se, ako se razbije, ne raspršuje svuda nego se lomi u veće komade koji ostaju u okviru. To staklo takođe omogućuje bolju zvučnu izolaciju od običnog.

Danas se sve više nameštaja i detalja u prostoru izrađuje od stakla. Zašto staklo? Zato jer nam otvara prostor i daje prozračnost, što je posebno bitno u malim prostorijama. Izuzetno efikasna toplotna izolacija postala je nezamenjiva komponenta modernog građevinarstva, kako zbog uštede energije tako i zbog zaštite okoline. Moderna stakla za toplotnu izolaciju, osiguravaju niske U vrednosti (1,1 W/m2K), istovremeno pružaju visoku propusnost energije ( g = 66% ) što omogućuje postizanje izuzetno povoljne toplotne ravnoteže objekta korišćenjem besplatne sunčeve energije.

Radi zaštite od sunčevog zračenja u prvom redu od toplotnih zraka, koje je automatski propraćeno i većom ili manjom redukcijom svetlosti, koriste se termoapsorbujuća i termoreflektujuća stakla koja se skoro po pravilu ugrađuju u izolaciona stakla.