Proizvodi     >     Od Stakla     >     Laminirano


Laminirano Staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se dobija kada se dva ili više slojeva stakla (između kojih se nalazi sigurnosna folija koja prilikom loma staklo drži u celini) spoji pod pritiskom i temperaturom u peći za laminiranje. Laminirano staklo ima višestruku primenu i može služiti kao podna (čelične galerije koje imaju staklo kao gaznu površinu), pregradna (stakla za izloge ili terase) ili zaštitna površina (npr. pancir stakla koja se koriste za šaltere menjačnica i banaka).

Primena laminiranih stakla je, gledajući sa sigurnosnog aspekta, postala sve važnija u modernom projektovanju. Savremeni dizajneri i arhitekte se zalažu za ugradnju stakla sa što manje vidljivih prihvata kao npr. samostojeće ograde ili staklene fasade na spider nosačima pa se u ovim slučajevima koriste laminirana kaljena stakla.

Moguće je kombinovati kaljeno staklo sa nekaljenim, ili dva polukaljena stakla, a razlog je potpuna sigurnost kod ostakljivanja iznad glave (nadstrešnice, staklena krovovi, podna višeslojna stakla) kao i gazišta stepenica.

Osnovne tehničke karakteristike EVA (etilen-vinyl acetat) folije:

• čvrstoća prianjanja staklo-staklo ……………………………. 14 N/cm2

• čvrstoća do pucanja folije ……………………………….….. 190 N/cm2

• transmisija svetla ………………………………………………….< 87%

EVA folija odlikuje se visokim faktorom umrežavanja što međusloj čini otpornim na vlagu i temperaturu nakon laminiranja, pa je pogodna za izradu stakla koje se koristi u eksterijeru gde je rub laminata izložen vremenskim prilikama (montaža na spider nosače i sl.) EVA folija je, zbog svojeg niskog viskoziteta tokom laminiranja, izrazito pogodna za laminiranje kaljenih stakala i staklala koja imaju neravnu površinu. Isto tako, kod laminiranja sa EVA folijom postoji mogućnost kombinovanja i drugih materijala između staklala (PVC, PET, POLYKARBONAT, AKRIL i sl.)